2012. január 11., szerda

Kis munkahelyi "keresztmetszet"



Egeszen pontosan a melohelyi nemzetisegi megoszlasrol szeretnek most meselni, ami kicsiben modellezi az orszagos helyzetet.

Es emiatt alakulhatott ki az elozo bejegyzesben reszletezett "ki is beszel angolul?" orulet. :D

Tehat vannak termeszetesen az angolok, elvegre a UK-ban vagyunk vagy mifene.
Ok foleg vezeto pozicioban vannak, pl menedzsment, supervisorok, illetve esetemben 1 azaz egy darab teamleader (a masik lengyel, persze hogy :D ).
Akadnak azert a rangletra lentebbi fokain is, jellemzoen a fiatalabb generaciobol.
Kulon kell tovabba valasztani a delelottos meg a delutanos muszakot, valamint a ceg raktar es gyartas reszet.
A delelottos muszakban tobb angol van, a delutaniban elvetve.

Mivel ez fizikai munka, az itt dolgozo angolok altalaban az alsobb tarsadalmi retegbol kerulnek ki (termeszetesen vannak kivetelek), ami azt jelenti, hogy olyan elvetemult akcentussal beszelik az angolt, aminek a megertese eros kihivast jelent az elso idokben. Aztan megszokja az ember. :D

A kovetkezo nepesebb nemzetisegi csoport a lengyel, akik kozul ki jobban ki rosszabbul (es igen, van olyan, aki egyaltalan nem!) beszeli az angolt, altalaban kizarolag jelen idoben, ez azonban itt (sot az orszagban altalaban) elfogadott, es a szerzodes megkotesenel sem jelent(het) hatranyt.
Mert a diszkriminaciot itt nagyon komolyan veszik es kerulik, mint kutyaszart a jardan.

Sok gond nincs veluk, csak neha emlekeztetni kell oket arra, hogy nem otthon vannak, szoval jo lenne az egymas kozott lengyelul megbeszelt dolgokat angolul is elovezetni.

Ezutan jon a sorozatgyilkosom nacioja, nevezetesen az indiaiak, akiket az angol szleng csak pakikent emleget.
Mondjuk az angoloknak halalmindegy, ki honnan jott, ha csak egy kicsit is barnabb az atlagnal, az mar paki.
Az igazi nyelvi gondok naluk kezdodnek, mert ok csak azt hiszik, hogy beszelnek angolul, pedig az esetek tobbsegeben nem. Kiveve azokat, akik mar itt szulettek.

A sorozatgyilkos nem az utobbiak koze tartozik.

Szerencsere veluk nem sok dolgom akad, mert ok foleg a gyartason dolgoznak, es kulonben is kulon kasztot alkotnak. Meg egymas kozt is.
Kedvenc kanadai stand up comedy-sem Russell Peters fogalmazta ezt meg a legjobban, miszerint az emberek utaljak a mas nemzetisegu embereket, az indiaiak utaljak egymast.
Itt is kulon kis klikkek vannak, attol fuggoen, hogy ki melyik reszerol erkezett indianak es milyen vallasnak hodol.

Egy dologban azonban egysegesek a mas reszrol erkezett mas vallasu indiaiak. 
Egysegesen nem keverednek a katolikus indiaiakkal... Mert ilyenek is vannak. 
Es mino veletlen, nana, hogy pont ezek a katolikus pakik beszelnek a legjobban angolul...

A fent reszletezett nepcsoportokon kivul akad a cegnel meg par magyar, es elvetve nehany egyeb nemzetisegu, peldaul litvan, szlovak meg talan egy koszovoi. Plusz egy darab neger, de o angol. :D

De amig a nagyobb nepcsoportokhoz tartozoak fenntartjak maguknak a jogot, hogy ne vagy eppcsakhogy makogas szinten tanuljak meg annak az orszagnak a nyelvet, ahova bebocsattatast kertek, addig a kisebbseg igyekszik minel jobban kommunikalni.
Ebbol adodnak aztan a felreertesek... :D

Mindenesetre addig, amig a hetkoznapi eletben elboldogulok az angolommal ugy gondolom nincs okom ketelkedni a tudasomban. 
Aki meg ennek ellenre csak az en nyelvtudasomat kepes felhozni mentsegkent, az ne csodalkozzon rajta, ha nevetseg targyava valik. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése