2010. október 12., kedd

Örök Mumus


Azért kíváncsi lennék, ki mire gondolt a címet olvasva.

Meg arra is, hogy vajon hányan fognak egyetérteni velem.


Az én örök mumusom álláskergetés téren:


a motivációs levél.


Hívják kísérőlevélnek is, bár a viták még folynak, hogy a kettő ugyanaz, vagy mégiscsak mást-mást takarnak.

Arról is ellentmondásos értesülések keringenek, hogy eme alkotásokat elolvassák-é egyáltalán a hr-es, személyzetis, fejvadász céges papírtologatók (vagy hívják őket bárhogy), avagy sem.


Egyesek biztos forrásból tudják, hogy ezt olvassák el először, és jaj nekünk, ha a sablondumával jövünk. (szerintem max akkor, ha emilben küldtük és csatolás helyett cselesen ezt írjuk a szöveg részbe)

Mások viszont ugyanilyen biztos forrásra esküsznek, hogy a motivációs levelet olvasatlanul hajítják félre, és a kiválasztás leginkább pofavizitre hasonlít.

Magyarán, ha lespóroltad a fényképet az önéletrajzról valamilyen okból (pl.:nem elég fotogén a képes feled, hiába szabadítanak rád hat Nánási Pált), akkor már megy is a süllyesztőbe (értsd: kuka, iratmegsemmisítő, lomtár, delete).

Ha csatoltál fényképet, de az nem bejövős a szortírozó aktaféregnek, szintén buktad.


Na ezek után légy okos, ha tudsz.


A felállás ugyanis a következő: az ember lánya/fia dolgozni akar.

Az esetek igen elenyésző hányadában találunk olyan munkát, amit szívesen csinálnánk, de hát a szükség nagy úr.


Ha mégis olyanra bukkanunk, amiről úgy érezzük, hogy „na, ez már igen, ezt szívesen csinálnám!”, akkor könnyebb a dolgunk, s bár a motivációs levelet ez esetben sem sétagalopp megszülni, azért pár klaviatúra szétverése, vagy néhány toll/ceruza szétrágása után általában siker koronázza ügyködésünket.


Muszájos munkához viszont nem sűrűn van motivációd, tehát fingod nincs, hogy mit is írhatnál abba a búval szexuált motivációs pamfletbe.

Mivel ebben az esetben vajhmi kevéssé motiválnak olyan dolgok, mint az ingyenes átképzés; fiatal, dinamikus csapat; a folyamatos fejlődési lehetőség; a cég biztos háttere; a modern és igényes munkakörnyezet; versenyképes jövedelem (Na jó, talán ez utóbbi az egyetlen, ami azért elérné a motivációs ingerküszöbömet, ha igaz lenne. De nem az).


Úgy egyáltalán, ki az, akit ez képes felcsigázni?

És ki az, aki ezt még egyáltalán komolyan veszi?


Érdekes, ők nyomhatják a sablon szöveget orrvérzésig?


A hr-esek másból se állnak ki, csak a panaszkodásból, hogy így unalmas, úgy sablon, amúgy érdektelen és szürke az önéletrajz/mot.lev., meg hogy ezekből nekik mennyit, de mennyit kell átnézniük.


Hát jobb ha tudják, és alkalmasint közlöm is majd a következő utamba kerülő egyeddel szemtől szembe is, ha nagyon beélesíti a kést a zsebemben, hogy bizony nekünk is a könyökünkön jön már ki az a parasztvakítás, amit ők folytatnak.

És biza mi is több százat olvasunk el a fentebb felsorolt lista elemeiből ötletszerűen összetákolt szövegű hirdetésekből.

Sőt, a mi helyzetünk rosszabb, mert nekünk végig KELL olvasni a hirdetéseket, mert hátha a sok rizsából netán még az is kiderül, hogy legalább megközelítőleg mit takar a meghirdetett pozíció. (és általában nem szokott kiderülni, mert különbül terelnek, mint egy juhászkutya)


Persze ettől a mi problémánk még probléma marad.

Mi legyen a motivációs levélben?


Folyt.köv.



4 megjegyzés:

  1. Szia Dracom:) Itt voltam és olvastam, meg kell mondjam az utolsó két bejegyzéseddel egyet értek, bár mikor a sárga csekket és a behajtókat kezdted taglani, már haltam a nevetéstől! Mindenesetre, így van, ahogy leírtad és remélem folytatod is:)) Teccik:) Szóval hajrá:))
    Puszi Neked: bamby21

    VálaszTörlés
  2. Szia Bamby :)
    Örülök, hogy elfogadtad a meghívást, és persze annak is, hogy elnyertem a tetszésedet :)

    A blog pedig egészen addig folytatódik, míg valami tényleg normális melót nem találok, úgyhogy ha van kedved, gyere néha olvasgatni.

    VálaszTörlés
  3. Anyóca! Nem enged ez a gugli engem rendszeresen olvasni....Téged!:( akkó! szted' mi van? Próbálkozzak, ugye?:)

    VálaszTörlés
  4. Én is megküzdöttem, mire fel bírtam iratkozni a Te blogodra, de végül csak összejött. Úgyhogy igen, nem feladni! ;)

    VálaszTörlés