2011. július 12., kedd

Boldog Viharnapot...

... Malacka!- mondta Micimackó, miközben legjobb barátja tovalebegett, mint a győzedelmi zászló.

Nos, tegnap itt is ítéletidő volt gyorshajtásos széllel és vízszintesen eső esővel, folyamatosra állított villámlással, meg olyan morajlással, hogy az emberben meghűlt a vér.
Reggel melóba menet végig tátott szájjal szörnyülködve küzdöttem le a bio akadálypályát, kicsit fájt látni, hogy tőlem sokkal idősebb fákat tört derékba a vihar.
Naná, hogy odabent szignifikáns fejetlenség fogadott. A napi "mit kéne csinálni" néven ismeretes társasjáték hatványozódott, először négyzetre, majd köbre emelte magát. Vagy fordítva.

Egy biztos: a természet alapos tereprendezésének köszönhetően ma végeztem először érdemi munkát durván két és fél hónapos köztevékenykedés keretében.
Komolyan mondom élveztem, hogy végre volt értelme annak amit csinálok, és ezzel nem csak én voltam így.
És az sem hátrány, hogy ha van mit csinálni, akkor valahogy az idő is gyorsabban telik.

Mondjuk nem volt gyenge, hogy 40-50 kilós asszonyok vonszolják egy kupacba a combnyi vastagságú letört ágakat, és nem először fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy a díszmadzagok odafent vajon tisztában vannak-e azzal, hogy a munkanélküliek, illetve a közmunkázók java része NŐ...
Már csak azon apropóból kifolyólag is, hogy általában minket diszkriminálnak hátrányosan a sokat emlegetett munkaerő piacon.
Nem tudnám megmondani, hogy hány pasi jut egy nőre, de úgy vélem furcsán fogja kivenni magát, hogy akár vaságyastól 30 kilós nőkkel szeretnének víztározót és egyéb ilyen nyalánkságokat építeni.
De hát ők az okosok, lehet, hogy ők tudják jobban...

Viszont azon gondolkodtam, hogy lassan nem ártana magunkkal vinni valami összehajtható transzparens félét, olyan elakadásjelző háromszög szerűt, amit figyelmeztetésképpen kirakhatnánk a műveleti terület két végére.

Bár lehet, hogy kitaláltátok, de igen, a minden lében kanál civilek miatt kéne ez az óvintézkedés, mert már kezd nagyon elegünk lenni abból, hogy mindenki meg akarja mondani, mit kéne csináljunk.

Ma letális adagot kaptunk belőlük, mert persze hogy minden fűszálnál állt valaki, aki sürgősen (demoströgtönazonnal) elhordatta volna velünk a szemét sértő, tetemes mennyiségű hulladék gallyat... és persze hogy volt olyan, akinek egy vékony ágacska is szúrta a szemét (talán ha kegyeskedett volna lehajolni érte).

Mindezt úgy, hogy közben versenyt futottunk a tűzoltókkal (őket se irigyeltem ma, a mi seggünk partján is vizipólóztak a bolhák, hát akkor az ő bevetési ruházatukban milyen durva lehetett a helyzet), meg a saját, városszerte cirkáló főnökeinkkel.


Ha történetesen semmi nem akad a közelben, amire felszúrhatnák a szemüket, akkor rendszerint minket tűznek gombostűvégre. Ez nem ma történt, de pl. baromi arrogánsan tudják rajtunk számon kérni, hogy ugyan miért ülünk a járda szélén.
És nagyon tudnak duzzogni, mikor kedvesen mosolyogva (ki van adva ukázba, hogy kedvesnek kell lenni velük) közöljük, hogy óránkénti kötelező tíz perc pihenőnket töltjük, úgyhogy felesleges lélekszakadva rohannia a cég vezetőségéhez, hogy a mocsok közmunkás banda henyél.
Szintén nem ma, és az elkövető szerencséjére nem is velem történt meg, hogy az óvodás(!) kölyök gennyeskedve intézett kérdést egy sárgaságoshoz, miszerint "mi van részeges közmunkás, tetszik a sepregetés?"
Mert én, ellentétben a még új kolleginával, valszeg csípőből megfeleltem volna, hogy "ja, anyádnak is a másik utcában."
Tudom, ronda dolog egy gyereknek így visszaszólni, és tudom, hogy értelme se sok, ha olyan családból való, ahol ezt hallja otthon. De legalább a májamnak jólesne. Igen, annak a rossznak.


Szóval előbb-utóbb kéne csinálni egy táblácskát, sőt akár egy közleményt is kiadhatnának, a pontos szövegen még gondolkodom, de valami ilyesmi lenne benne:

Kérjük ne baszogassa a közmunkást!
A közmunkást alkalmazó cégnek van erre a célra kijelölt felelős vezetője, önkéntesekre egyelőre nincs szükségünk.
A közhiedelemmel ellentétben a közmunkásnak van szeme és munkavezetője, aki ellátja a munkája ellátásához szükséges instrukciókkal. Kéretlen ellenőrzéseikkel  és hozzájuk intézett kéréseikkel munkájukban csak akadályozzák őket, a pihenőidejüket zavarják, különösen súlyos esetben pedig a beszólás károsíthatja az Ön vagy jól azonosítható járműve épségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése