2011. november 28., hétfő

Osszefoglalo 2.

Legutobb a mokusoknal hagytam abba... ugyhogy most jojjon a rasszizmus. :D

Merthat az ittletnek, ahogy mar korabban is emlitettem, talan egy hozzaszolasban, vannak azert kellemetlenebb oldalai is.

A fent nevezett erzelem a munkahellyel fugg ossze, de csak reszben tehetnek ok rola.
Mert amugy tehetnenek ellene.

Egeszen pontosan a lengyelekrol van szo, akik a tortenelem szerint a barataink, es nem is igazan a segitokeszsegukkel van gondom.
Sokkal inkabb azzal, hogy (tisztelet a kivetelnek) eszuk agaban sincs megtanulni angolul.
Neha komolyan minden kepessegemet latba kell vetnem, hogy megertessem veluk mit szeretnek, mire vagyok kivancsi, etc. Kesz activity...
Az a baj, hogy szinte minden munkahelyen van legalabb egy lengyel, aki aztan hozza magaval a tobbit.
Sot, nem kell a sajat agency-mnel tovabb menni, ahol a fel iroda lengyel, es nana, hogy a sajat, angolul eppen csak nyokogo honfitarsaikat nyomjak be mindenhova.
Igy alakulhat ki olyan faramuci helyzet, hogy egy egesz muszak javareszt lengyelekbol all, akik aztan pont leszarjak, hogy elvetve azert akad a shift-ben mas nemzetisegu is, aki nem beszelni lengyel es esetleg jolesne neki, ha ertene mirol megy a fecsej korulotte.

A legszebb az egeszben, hogy amikor erre a melora jelentkeztem, a kezembe nyomtak egy pofas kis brosurat, amit at kellett olvasnom, aztan pedig valaszolnom kellett az utana feltett kerdesekre (irasban).
Namarmost ebben a kis paksametaban ott figyelt az a nem elhanyagolando informacio, hogy munkaidoben a beszed ANGOLUL tortenik, kulonben ejnye-bejnye.

Ehhez kepest elofordult, hogy egy nap lengyelul kaptuk meg a napi eligazitast... mert a teamleader is lengyel... (szerencsere a supervisor nem)
A bennfentesebb aztan felvilagositott, hogy ezt nyugodtan szova tehettuk volna (van egy masik magyar is a muszakban), mert ez diszkriminacio, es legkozelebb ne hagyjam magam/magunkat.

Mivel ezt akkor meg nem tudtam, igy felmentem a helyemre, mert annyit azert vakkantott meg bucsuzoul angolul a TL, hogy upstairs (a "please" itt is lemaradt), es megkerdeztem az egyik jobb angolos lengyel kolezsankat, hogy ugyan mi is az aznapi menetrend.

Nem tudom lehet-e erteni mi az en problemam.

Mindenesetre, basszus, en Angliaba jottem, a United Kingdomba, nem pedig a kibaszott Lengyelorszagba, ahol delutanonkent erzem magam.
Tehat en angolul szeretnek beszelni, nem pedig a lengyel karattyolast hallgatni agyverzesig.

En ugy gondolom, hogy ha egy orszag, ami nem a hazam, kerdes nelkul eselyt ad nekem egy emberhez meltobb eletre, akkor az a minimum, hogy megtanulok az engem befogado orszag nyelven rendesen kommunikalni.
Ok ellentetben ugy vannak vele, hogy ugyis talalnak mindenhol egy lengyelt, aki segit nekik.

Hat kerem tisztelettel, a kivetelek kivetelevel az osszes lengyel elmehet a jo budos francba!


Ez volt a duhonges helye, es vesszek meg olyan jolesett leirni.
Es most jojjon a feloldas.

Rajottem, hogy velem van a baj, mert en szeretek olyan lenni amilyen vagyok.
Egyszeruen elkovettem azt a hibat, amit mar oly sokszor, de azert mostanaban mar lenyegesen kevesebbszer.
Magambol indultam ki.
Abbol, hogy en mit tennek, hogyan viselkednek.
Es ez hiba.
Mert esetunkben nem magambol kell kiindulnom, hanem beloluk.
Abbol, hogy nekik ez igy tokeletes, es ok nem erzik bunkosagnak a kirekesztest, amit a sajat anyanyelvuk hasznalata jelent egy olyan kozossegben, ahol nem csak lengyelek vannak.
Nekik ez olyan termeszetes, mint nekem angolul beszelni egy masik magyarral, ha egy angol anyanyelvu is van a tarsasagban.

Ugyhogy ezt kovetoen probanapot tartottam.
Shift elejen koszontem mindenkinek, aztan nekilattam a munkanak.
Ha nem volt muszaj nem szoltam senkihez, ha kerdeztek valaszoltam, szunetben pedig a hazinenimmel voltam, mivel egy cegnel vagyunk, csak mas reszlegen.
Hajtos, de nyugodt nap volt. Bevalt. Rendszeresitettem.

A lengyelek meg elmehetnek oda, ahova en gondolom. :)

u.i.: a helyzet azota nemileg rendezodott, raero idonkben olykor intenziv magyar/lengyel nyelvorakat eszkozolunk, persze csak egy-ket kifejezes erejeig, mert en meg mindig inkabb Angilaban szeretem erezni magam. :D

1 megjegyzés:

  1. Hiába, túl szép volt minden :) Ideje volt egy kis idegeskedésnek a ködös Albionban - izé, Lengyelonban :)

    VálaszTörlés