2011. szeptember 30., péntek

Népszámlálás 2011



Mert miért pont én hagynám ki ezt a témát.


Egy naiv kérdés: csak szerintem felesleges idő és pénzpocsékolás egy ilyen kérdőívet kitölteni egy olyan országban, ahol (kevés túlzással) még arról is papírt állítanak ki, hogy mekkorát xartam reggel?
Tényleg nem akad rá elég ember, aki összevesse a létező adatbázisokat, mikor tudjuk, hogy a személyazonosság simán kikövetkeztethető a cím és a hozzárendelt kód alapján?

Ok, befejeztem a szőrszálhasogatást.

Tehát, gondolom lassan mindenkinek bedobálják az ominózus kérdőíveket, hiszen idő van, holnaptól él a projekt. ( úristen, holnap már október!) 
Mi ma reggel csodálkoztunk rá a szeretetcsomagra családilag.
Borítéknyitás után lelkesen kezdtük bogarászni a kérdéseket, ha már úgyis kötelező az adatszolgáltatás.
Akkor még nem tudtam, hogy a népszámlálók egészen pontosan az október elsejei állapotokra kíváncsiak, ezért erős fejtörést okozott, hogy vajon nekem kell-e egyáltalán kitölteni ilyet, és ha igen, mi módon.
Jól van na, a kérdések jobban izgatták a fantáziámat, mint az apróbetűs részek.

Szó se róla, nem gyenge kérdéseket tettek fel, és itt-ott azért eléggé el kellett meditálni, hogy mégis mi lenne a helyes válasz, mert a megoldókulcs elég hiányos.
Na nem mintha sok értelme lenne, mert a bekért adatok már akkor sem fogják a valóságot fedni, amikor véget ér ez az össznépi firtatózás.

A kedvenc feladványaim természetesen a nem kötelezően megválaszolandó kérdések között vannak.

Rögtön az elsőnél elakadtam, mert gőzöm sincs róla, hogy jelen idő szerint én magyarnak számítok-e nemzetiségileg.
Elvégre egy ideje már bizonyos emberek döntik el, hogy ki magyar, és ki nem az.
Én például hamarosan mocskos hazaárulóvá válok ezen döntnökök szemében, mert szerintük kutya kötelességem lenne itthon megrohadni.
Pedig szerintem nem én árulom el a hazát, hanem a hazám árult el engem, amikor esélyt sem adott.
Úgyhogy ennél a kérdésnél vagy nagyon merészen kijelentem, hogy magyar vagyok, vagy élek a „nem kíván válaszolni” opcióval.

Egy kérdést átugorva újfent elcsodálkoztam.
A „mi az ön anyanyelve” kérdésre ugyanis azt írják, hogy max két válasz adható.
Eddig azt hittem, hogy anyanyelve csak egy lehet az embernek. Azért nevezik anyanyelvnek, nem pedig apanyelvnek, vagy bármi másnak.
Hümm...

És igen, odafent ezúttal is bepróbálkoznak vallásilag.
Ezt egyre többen veszik zokon, főleg most, hogy iskolákat passzolgatnak át az egyháznak, meg úgy egyáltalán meg akarják mondani, hogy mi számít vallásnak és mi szakkörnek.
Valószínűleg már mindenki hallott az elvetemült fb-s csapattól, akik már 15ezernél is többen vannak, és elhatározták, hogy jedinek vallják magukat.
Bevallom én is sokáig vacilláltam, hogy jedi legyek-e vagy inkább álljak át a sötét oldalra.
De aztán eszembe jutott, hogy a sithek mindig csak ketten vannak, egy mester és egy tanítvány.
És ha ezt a kérdőívek kiértékelői is tudják (mert miért ne tudnák), és többet találnak kettőnél, akkor bebuktam.
Így aztán családilag maradtunk a jediségnél, de azt teljes mellszélességgel bevállaljuk.
Ha netán a kérdezőbiztos belekötne, csak felemeljük a kezünket, amúgy Obi-van Kenobisan, és csak annyit mondunk: Nem akarsz ellenkezni! Mész és átgondolod az életed!

A jediségtől felbátorodva a gyerek kérdezte, hogy nemzetiségileg vallhatja-e magát vukinak, de mondtam neki, hogy ahhoz még nem elég szőrös.


6 megjegyzés:

  1. A gyerek is jó fej :)
    Na, hát azért azt ne várjuk már el, hogy a sok pénzért vett hálózatok valóban hálózatok legyenek! Mi értelme lenne az egyes ügyintézési pontok adatbáziság összehangolni? Sokkal jobb, ha Te magad hurcolod a különböző igazolásokat (amit adott esetben pénzért állítanak ki) egyik helyről a másikra! Miért pont a népszámlálás lenne kivétel?

    VálaszTörlés
  2. :))))) A családban senki se százas, miért pont a gyerek lenne kivétel? :)))))

    A többivel kapcsolatban már nincsenek illúzióim...

    VálaszTörlés
  3. LOL a Jedihez becsatlakozom. Amúgy ezt az egész kérdezősdit nagy humbuknak tartom. Megen arra megy ki a játék, hogy kinek milyen van. És tessék mondani, mióta kötelező? A legutóbbi sem volt az... Arról nem is beszélve, hogy ha állítólag anonim akkor mi alapján is követek el szabálysértést? Mert a címem alapján kibiflázták már rég, hogy kik laknak ott, szóval akkor hol van itt a névtelenség? Mert ugye csak így tudnak büntetni. Szóval na. Ez megint arról szól, hogy miként tosszunk ki a néppel.

    VálaszTörlés
  4. Vigyázat, jedinek lenni csak sk kitöltés esetén van lehetőség, internyeten nem írhatsz be akármit... viszont- és ez nem vicc, autentikus forrásból való információ- lehetsz jövőbelátó (ez mekkora marhaság már!)

    Nem mellesleg ezeknek én már azt sem hiszem el, amit kérdeznek, akkor miért pont azt nyalnám be, hogy nem használják fel statisztikán kívül másra az adatokat?

    Na de legyenek vele boldogok.

    VálaszTörlés
  5. Mi albérletben lakunk. Az adatoknak semmi köze nem lesz az elvileg ott lakó főbérlőhöz. Ha ezeket az adatlapokat elküldenék az APEHnak - hívják őket most akárhogy -, akkor igencsak elcsodálkoznának, hogy mit keresünk mi ott. Nem vagyunk bejelentve még ideiglenesen sem (minek kellene?), a főbérlő bevallásában pedig jó magyar szokás szerint nem fogják megtalálni az albérleti díjra vonatkozó részt.
    Egy dolog nyugtat csak meg: ezek annyira töketlenek, hogy nem bogarásszák át a kitöltött papírokat.

    VálaszTörlés
  6. Még jó, hogy bevallásuk szerint csak a KSH fog legózni az adatokkal.
    Ha mégis megjelenik nálatok egy adóellenőr, akkor le lehet vonni a tanulságot.

    VálaszTörlés