2012. április 29., vasárnap

Édes-sós porridge

(Nem, ez nem recept lesz, mert gasztroblogot már semmiképpen nem csinálok ebből a blogból.)

Jelentem alássan, megvolt! Ánglusul: been there done that!

Pénteken élőben röhögtem végig Jeff Dunham Controlled Chaos című turnéjának manchesteri előadását és nem kellett csalódnom, Jeff (és a gang) élőben ha lehet még viccesebb, mint a Youtube-on.
Egyszerűen szenzációs volt az egész, s bár az eredeti kiírás szerint csak 10-ig tartott volna a "buli", Jeff szívfájdalom nélkül ráhúzott még majdnem egy órát. Egyetlen bánatom az volt, hogy tilos volt fényképezni... :(
Így aztán a szuper új gépem elő sem kerülhetett a tokjából. 
De túlságosan viszketett a tenyerem, úgyhogy az én szép okostelefonom viszont előkerült, hogy legalább az üres színpadról legyen már képem... Emléknek, hogy tényleg nem álom volt. :D

Bemelegítésnek, miközben a jónép az arénába özönlött, a nagy kivetítőn röpködtek a poénok, természetesen a bábuk közreműködésével. 
Walternak kérdéseket tettek fel, amikre az ő sajátos odamondós módján válaszolt, amitől persze szem nem maradt szárazon. Közben be-bevágtak egy-egy idióta képet Peanutról, Achmedről, Bubba J-ről, olykor meg kellett fejteni ki mit mondott az összekevert betűk alapján, és volt ki ismeri jobban Jeff életútját "vetélkedő" is, feleletválasztásos alapon. Egész jó eredményt értem el :D

 M.E.N. Arena részlet. A kivetítőn éppen Walter.
(a kép kattintásra nő)

Az aréna kezdésre teljesen megtelt, egy szöget nem lehetett leejteni.
És akkor megjelent a főkolompos és a nézőtér egy emberként tört ki üdvrivalgásban, tapsban, fütyülésben.
Ettől a perctől szinte folyamatosan teli szájjal röhögött az egész közönség.

Imádtuk Jeff személyes sztorijait (meg mikor elnevette magát a saját poénjain), jókat szörnyülködtünk az örök negatív Walter kommentjein, megvadultunk mikor előkerült Achmed és Jeff vezénylésére egy emberként üvöltöttük, ahogy a torkunkon kifért, hogy "Silence! I keel you!!!" , leröhögtük magunkat a székről Bubba J beszólásaitól, és Peanut... hát na, Peanut egy fogalom! Őt egyszerűen nem lehet meghatározni, és José-val a legütöképesebb  páros, ami valaha létezett. Na jó, inkább trió, hiszen Jeff is szükségeltetik hozzájuk... na meg ha azt vesszük, akkor már inkább quartett, hiszen Peanutnak is kedve támadt hasbeszélni a kis Jeff-fel... És még tudnám tovább ragozni, hiszen Jeff van még páran... :D
Szóval hűek voltak a turné címéhez ez tényleg káosz volt, de a jól megszervezett fajtából.

Mivel ez a show már megjelent dvd-n, és Jeff valami újat is szeretett volna mutatni, ezért kaptunk némi előzetest a tervben lévő Halloween Special-ból... Nos az előzetes alapján azt kell mondjam, hogy az is nagyot fog ütni.
Most nem kezdem el lelövöldözni a poénokat, egyrészt mert minek, másrészt mert annyi röpködött, hogy lehetetlenség egyet-kettőt kiragadni közülük.
Természetesen voltak visszaköszönő jelenetek a dvd-s anyagból is, de egészében egy teljesen Manchesterre szabott előadást kaptunk, amit a helyiek bősz tombolással honoráltak. 
Mi meg csatlakoztunk, csak úgy miért ne alapon. :D

Egy biztos, felejthetetlen élménnyel lettem gazdagabb, és tényleg vétek lett volna kihagyni.



És hogy hogy jön ide a bejegyzés címében szereplő porridge, avagy zabkása? 
Leginkább másnap reggeli formájában. Nagyon szeretem, tejbegríz pepitában.
Hogy mitől lett sós?
A könnyeimtől.
Ahogy visszagondoltam az elmúlt estére, mindarra, amiben részem volt, összeszorult a szívem. 

Soha, de tényleg soha nem hittem volna, hogy ilyen dolgok valaha is  megtörténhetnek velem. 
Pedig szokva vagyok az ismert emberekhez, színházban (is) dolgoztam, ahol óhatatlanul is felbukkant néhány országosan ismert személyiség.
De az otthon volt, egy (most látom csak mennyire) elzárt világban. Egy olyan világban, ahol megszoktuk, hogy hiába a csodálatos hang, a világszínvonalú tehetség, bizony elenyésző azok száma, akik valóban  világszerte ismertté válnak.
És megszokjuk, hogy a világsztárokat mi maximum filmen vagy Youtube-on láthatunk. (Én és a hozzám hasonlók legalábbis. Hiába rossz helyre születtünk.) Ez persze még nem ok a bőgésre, hiszen annyi más mindennek örülhetünk.

Nekem személy szerint az esett piszok rosszul, hogy a gyerekemnek ebben még nem lehetett része, hogy még nem oszthattam meg vele ezt az érzést. A szabadságét. Azt, hogy bármi  megtörténhet.
De azon vagyok, hogy neki is megmutathassam, ahogy tettem ezt otthon is, már amennyire lehetőségeim engedték.
Nyári szünetre mindenképpen ki akarom hozni magamhoz, hogy végre újra együtt legyünk és együtt fedezhessük fel a világot. 
Nagyon szeretné látni azokat a helyeket, ahol én már jártam, és amiket ő egyelőre csak képről ismer. Például Glasgowt és a Tall Shipet.

A másik nagy kívánság Loch Ness. És én meg fogom mutatni neki!
Mert azt akarom, hogy érezze, ez egyáltalán nem nagy kívánság. 
Mert ez itt alap. 
Aki akarja, az megteheti, hogy megismerje a világot, amiben él, míg otthon néha a szomszéd városba átmenni is lehetetlen küldetés.
És akkor az én lelkem is megnyugodhat végre. Mert egyelőre elsírom magam szinte minden egyes alkalommal, amikor egy-egy "kirándulásom" alkalmával nem lehet velem, és nem mondhatom neki, hogy "nézd milyen csodálatos!"

Addig egyelőre be kell érje a fényképekkel, az élménybeszámolóimmal (amit csak óvatosan adagolok neki, hogy ne érezze annyira kívülállónak magát), meg a hivatalos turnépólóval, és olyan jó tudni, hogy ilyenje nem sok embernek van otthon. (Vagy talán egynek sem.)
Aztán remélem a legközelebbi turnéra már együtt megyünk, és együtt röhögjük szarrá magunkat.





2012. április 26., csütörtök

Glasgow 4. nap


Avagy búcsú a várostól.

Sajnos ez is elérkezett, és meg kell mondjam, nem voltam boldog.
A szokásos reggeli után szépen összepakoltam, és fél 10 környékén elég elanyátlanodva ültem az ágyamon.
Egyre csak az járt a fejemben, hogy "Nem akarok visszamenniiiii!"
Azt hiszem elérkeztem ahhoz a ponthoz, hogy mindenhol otthon vagyok és mégis sehol.
Bár itt Glasgowban sokkal inkább otthon éreztem magam, mint eddig bárhol máshol.
Na ezt jól megaszondtam, erre varrjatok gombot. :D

Aztán persze erőt vettem magamon, vetettem egy utolsó pillantást a szobámra, majd a kulcsommal kézenfogva lesétáltam a recepcióra.
Ott megint az a srác volt szolgálatban, aki pénteken a check in-emet intézte.
Természetesen az ő első kérdése is az volt, hogy jól éreztem-e magam, mindennel meg voltam-e elégedve, satöbbi.
Naná, hogy azt is megérdeklődte, hogy hova valósi vagyok, és nagy volt az én ledöbbenésem, mikor nem csak azt tudta, hogy hol van Magyarország, hanem az is kiderült, hogy neki is vannak magyar felmenői, méghozzá pont arról a környékről, ahonnan én jöttem. Pontosabban ők inkább romániai illetőségűek, Kolozsvárról származnak, csak aztán kicsit odébb tették a székhelyüket.
Olyan gyönyörűen kimondta a szülővárosom nevét, hogy majd hanyattestem. :D
Meg is jegyeztük, hogy kicsi a világ, aztán megegyeztünk a mihamarabbi viszontlátásban, hiszen bőven maradt még felfedeznivalóm Glasgowt illetően.

Ezt követően pedig megejtettem a búcsúsétámat a városban a vonat indulásáig, immár felmálházva.
Először is bekukkantottam a Buchanan Galleries-be, ami a nevével ellentétben nem múzeumféle, hanem bevásárlóközpont. Nem is akármilyen.
Az alábbi két képet sikerült elkövetnem a telefonnal, mikor a második kép közben hozzámlépett egy kedves biztonsági hölgy és közölte, hogy idebent nem lehet fényképezni.
Nem egészen értettem miért (nem is részletezte, csak a tényt közölte), de engedelmesen elraktam a telefonom.


Látszik, hogy megzavartak fényképezés közben? :D

Nos, venni úgysem akartam semmit, csak kíváncsi voltam egy skót plázára, úgyhogy hamarosan másfele vettem az utam.
Kitaláljátok merre?

:D Hát persze, hogy a Clyde folyó partjára. :D



Ez pedig akkor látható, ha nem magamat próbálom meg fényképezni a folyóval a háttérben. :D


Folytattam a sétát, és elérkeztem egy furcsa építményhez, amit a buszos túrák közben párszor már megcsodáltam, és ez kifejezetten egy olyan hely, amit csak kívülről lehet megnézni.


Alapban Kentigern House-nak hívják, de a skótok természetesen erre is ragasztottak "becenevet".
A Pentagon után szabadon Kentagonnak hívják, és nem véletlenül, ugyanis itt tartják a katonai iratokat.
Állítólag ugyanannyi emelete van a föld alatt, mint amennyi a föld felett látszik.

Lassan közeledett a vonat indulása, tehát  l a s s a n  az állomás fele vettem az utam. Még jó, hogy a Kentigern House utcája egyenesen belefut a Central Station-be.

 Oldalt szállodák, szemben a Central Station jellegzetes hídja.



Hielan'man's Umbrella (Highlandman's Umbrella)
Ide húzódtak be anno az északról érkezett, szállás nélküli emberek, ha esett. Meg itt is aludtak. Ezért hívják esernyőnek. Persze ez nem most volt.



A Central Station Hope Street felőli oldala.
(Még mindig nem akarok visszamenni...)

Bent nem nagyon volt kedvem fényképezni, inkább csak néztem a nyüzsgő forgatagot, hallgattam az ízes skót akcentust, meg lestem a menetrendet, hogy tudjam, melyik vágányhoz kell besorolnom.
Ezúttal is a 2. vágány volt a befutó, ide érkeztem pénteken és innen indultam  hétfőn.
A vonaton volt egy kis keveredés, mert rossz helyre ültem. :D
Ezt még gyakorolnom kell, de attól tartok lesz még alkalmam bőven beletanulni az angliai vonatozás rejtelmeibe.
Amúgy nem egy nagy varázslat, csak figyelni kell az elektronikus kijelzőt az ülések felett, ott van ugyanis feltüntetve, hogy le van-e foglalva a hely, vagy szabad a gazda, netán eddig vagy addig a városig szabad, onnantól meg hess.
Elsőre naná hogy egy reserved felirattal ellátott helyre cuccoltam le, de másodjára már jobban figyeltem, és olyan helyet választottam, ahol az állt Prestonig szabad.
Kiinduló állomáson egyébként jobb felszállni, mert olyankor még nincs tömegnyomor és lehet a helyek között válogatni.
Mellesleg olyan jellemző... szóval Angliában ha feldobsz egy kavicsot, az 10-ből legalább 8-szor barna bőrű egyénre, ismertebb nevén pakira esik.
Skóciában ez nem így van, itt csak elvétve láttam egy-két ilyen egyént, még a taxikat is skótok, de legalábbis fehérek vezetik.
Erre a vonaton kivel ülök szemben? Naná, hogy egy pakival. :D Pedig nem volt hiányérzetem, egyáltalán.
Az sem volt éppen túl nyerő, hogy menetiránynak háttal foglaltam helyet, mert cseppet hányós vagyok ilyen helyzetekben. De aztán ennek is megtaláltam a pozitív oldalát, mert induláskor így klassz kis képek születhettek. Igen, még ekkor sem tudtam elrakni a ketyerét. :D

 Gurulunk kifele.



Egyre kintebb vagyunk.


Még ez is gyönyörű, pedig csak egy állomás...



A szívem szakadt meg, de komolyan!



Itt ilyenek a vonatok. Max színben különböznek.



Hát nem volt könnyű a vonatból olyan képet készíteni, aminek valamelyik részében nem látható egy elmosódott oszlop... :D



Felhősapkás hegy.
(Meg valami tükröződés felette... ablakon keresztül fotóztam, na. :D)




Gondosan frizírozott erdő a hegy tetején. Ok, lehet, hogy inkább domb.



Biofűnyírók. Minden mezőn volt belőlük pár darab. 




Imádom ezeket az alacsony kőkerítéseket. De ezt a mezőt nem valószínű, hogy a birkák harapták csíkosra.




Carlisle vonatállomás. (A prestoni is hasonló.)
Innen lehet elindulni a Lake District felé, ami egy óriási nemzeti park szerű.



Tetőmerevítés művészileg.



Ezek pedig már a jól ismert alacsony belmagasságú angol bungalók. Nem tudom miért így nevezik őket, mi is ilyesmiben lakunk.


És aztán megérkeztem. A vonatból kiszállva úgy tűnt az elmúlt négy nap, mintha csak álmodtam volna. Néha tényleg szerettem volna megkérni valakit, hogy csípjen meg, csak hogy megbizonyosodjam róla, nem álmodok.
Soha nem hittem volna, hogy én, a vidéki senki, egyszer eljuthatok ide... vagy egyáltalán bárhova. Szédítő az érzés, pedig az összes jós akivel eddig dolgom volt azt mondta, hogy én biza külföldön fogok élni. Én meg mindet körberöhögtem.
Most legszívesebben sírnék, amiért otthon szinte beleprogramozzák az emberekbe a félelmet minden újtól és mástól. Elhitetik velünk, hogy nem számíthatunk többre, mint amit otthon kaphatunk. 
Pedig a világ akkora... és ránk vár, hogy felfedezzük.



2012. április 21., szombat

Glasgow 3. nap



És akkor az élménybeszámoló folytatódik.
A harmadik napon már-már kétségbe estem, mert még mindig annyi mindent szerettem volna megnézni, viszont tudtam, hogy egyszerűen nem fog beleférni a maradék itt töltendő időmbe, és ezt már előre sajnáltam.
Az ismét kiadósnak bizonyuló skót reggeli után úgy startoltam a vendégházból, mint akit puskából lőttek ki, hogy egyetlen percet se vesztegessek el.
Mivel a városnézős buszra 48 óráig volt érvényes jegyem, egyértelmű volt, hogy ezzel fogok furikázni, nem pedig a helyi tömegközlekedéssel.
Végül magammal is dűlőre jutottam, és a botanikus kert mellett tettem le a voksomat, mivel ez szintén nem két lépésre van a városközponttól... meg botanikus kertben még úgysem voltam... meg legalább közelebbről megnézhettem magamnak a város West End nevezetű részét.
Azért menet közben megint fényképeztem egy kicsit.



Glasgow Royal Infirmary. Magyarul kórház.



 Ennyit sikerült lekapnom a Necropolisból... :(



 Glasgow Police Museum a lehető legrosszabb szögből fényképezve :D
Ide sem sikerült már bejutnom.



Városnézős busz vs. hotel üvegfal :D




Már megint egy templom... vagy mégsem?
De nem ám!
Már jó ideje, hogy nem misét tartanak benne, hanem bulit.
Oran Mor, a glasgow-i West End egyik felkapott szórakozóhelye.
Az előtte látható kapuk viszont a botanikus kerthez tartoznak, mivel a képet bentről lőttem.




És már megint a víznél kötöttem ki, botanikus kert ide vagy oda.
Na én oda megyek le... és akkor még nem is sejtettem milyen "kalandok" várnak rám.




Hííííd... tovább is van, de nem mondom, mert úgyis tudjátok. :D




Kacsapár. Csak a női fele nem tudta kivárni míg rendesen beállítom a zoom-ot és a víz alá disszidált.




Kutyaúsztatás. 




Én balga visszafele megálltam a hídon. A galambok meg felhívásnak vették keringőre és jöttek közelebbről megnézni, hogy mit eszem. A kép érdekessége, hogy a közeli képhez ezúttal nem volt szükségem zoom-ra.
 
 


A mókusok meg kérem nem hogy kézből ettek, de egyenesen tarháltak! Méghozzá pár fős bandákba tömörülve.




Útban a melegházak fele engem is megmerényelt egy szőrmók. Megszántam a szürkebarátot... meg kíváncsi voltam rá, hogy ha már ilyen közel merészkedik, akkor el meri-e venni a kezemből a rágcsát.
Hogy el meri-e? Még fogta is az ujjamat, nehogy meggondoljam magam.
Aztán meg jött repetáért.




Színkavalkád a melegházban.





Volt egy kis hőmérséklet különbség a benti és a kinti klíma között. Az eredmény: nem győztem törölgetni a gép lencséjét.



Szééép nagy kaktusz.



Pálmák és párás meleg, azért homályos a kép már megint.
Teljesen a Pandorán éreztem magam, vártam mikor bukkan elő egy na'vi.

A buja flóra közt sétálva hirtelen dübörgésre, földindulásra, bősz dudálásra lettem figyelmes, és mivel már úgyis a melegház végén jártam, hát elindultam kifele megnézni, hogy mi az isten haragja történik odakint, mert viharnak vagy hasonlónak bentről nyomát sem láttam.
Nos odakint kilométer hosszan motorok dübörögtek. Ők:



És időről-időre feltűnt a sorban pár nyúl... Ugyanis húsvéti felvonulás volt. Az eszem megáll! :D

Aztán továbbindultam, mert volt még pár melegház a kertben, olyan virágokkal, amikről eddig fogalmam sem volt, hogy léteznek egyáltalán. Ez persze nem csoda.




Miután kigyönyörködtem magam virágilag, és sikeresen lekéstem a menetrend szerinti városnézős buszt, megejtettem az első tescózást mióta kint vagyok, de azt is csak azért, mert az volt az első utamba akadó bolt ahol kaját vehettem.
Hát na, nekem ehhez is el kellett jönnöm Glasgowig... :D
Aztán csokit majszolva követtem a busz útvonalát gyalog.

A glasgow-i egyetem főkapuja.



Az egyetem épülete kicsit messzebbről. Nem lehet rossz ide járni.
Emlékeztet valamire...



És itt kiteljesedett a Roxfort feeling.
Az egyik oldalsó bejárat.


Hogy, hogy nem, de megint a Kelvingrove parkban kötöttem ki. Ezúttal felmásztam a legmagasabb pontig, ahol Roberts Marshal lovasszobra őrködött a park felett. 

Nem, ő nem a marshal. Valójában fogalmam sincs hogy került a szobor aljára a félpucér bácsi. De nem kifogásolta, hogy az előtte lévő padon ebédeltem. :D


És akkor most következzen a nap fénypontja!
Először is jegyezzük meg a nevet: The Three Judges, avagy a Három Bíró.
Ő is az elsők listáját gyarapítja, mert most voltam először pubban.
Még előző nap az idegenvezető ajánlotta a helyet, miszerint érdemes vasárnap délután betérni, mert 3-tól 6-ig élő jazz zenét játszanak, méghozzá nem azt a művészkedő, elkezdjük a számot aztán baromira keressük a végét de az istennek se találjuk jóságot, hanem azt a jóféle New Orleans-i fajtát.
Ráadásul ez jó apropó volt ahhoz, hogy bemenjek, mert olyan hülyén veszi ki magát csak úgy egyedül beülni és nézni, mint a sült hal.
A képet kivételesen a netről szedtem.


A zene nagyon jó volt, négy öregúr adta a talpalávalót, szó szerint, mert amint belecsaptak a lecsóba, azonnal a zsebkendőnyi szabad területre perdült a pub közönsége. Annyira édesek voltak az öreg bácsik és hölgyek, hogy legszívesebben körbeölelgettem volna őket.
Ehelyett csak csendben mosolyogva néztem a partit egy pint Guiness mellett.

Persze nem is én lennék, ha minden ilyen simán ment volna.
Hamarosan ugyanis társaságom akadt...

Megjegyzem a skót pasik szívdobogtatóak! Akár azt is mondhatnám, hogy Skóciában (de Glasgowban mindenképp) a legmagasabb az egy négyzetméterre eső jó pasik száma. Sétáim során elkelt volna minimum egy kislavór, hogy legyen mibe felfogni a permanensen csorgó nyálamat, bár nem lett volna egyszerű dolgom, mert nem győztem kapkodni a fejem. Úgy is mondhatnám, hogy ahova néztem ott biztosan akadt legalább egy díjnyertes példány.

Erre én nem kifogom az egyetlen nyiszlett, fogszabályzós, hiénamód vihogó szarházi lengyelt?!
Hát de... :(
És bármennyire próbáltam a lehető legérdektelenebb magatartást gyakorolni irányában, ő nem és nem tágított.
Először táncolni invitált volna, de oltári gyorsan lelomboztam, miszerint nem tudok és hóttziher, hogy nem most fogok megtanulni.
A következő megszólalásában már a lakására hívott egy gyors numerára. A pofám leszakadt!
Ha lehet még gyorsabban beszéltem le erről a tervéről, mondván, bocs öreg, nekem egy kicsit több kell a szexhez egy pub béli találkozásnál.
Ekkor már minden bajom volt, de próbáltam udvarias maradni, mert tartottam attól, hogy egy csúnyább beszólás nem használt volna a testi épségemnek.
Mint kiderült nem kellett volna félnem, mert itt nagyon vigyáznak ám a nőkre.
Örök hálám a kedves csapos(ok)nak, aki azonnal vette a lapot, mikor reményteljes "lovagom" meg akart hívni még egy pint sörre, gondolván ha leitat, akkor könnyebben dűlőre jut velem, ellenben én erőteljesen tiltakoztam.
Szóval a csapos ura volt a helyzetnek, merőn a nagylegényre nézett és közölte vele, hogy nem kap sört, mert szerinte már eleget ivott, majd egy másik vendéghez fordult.
A hiéna persze nem adta fel ilyen könnyen, pár perc elteltével a másik csaposnál is bepróbálkozott, de róla is lepattant, mint szar a palánkról. És akkor végre elhordta magát.
Én hálás köszönömöt rebegtem megmentőimnek, akik csak mosolyogva bólintottak és a továbbiakban is rajtam tartották a szemüket, meg egyszer-kétszer még megkérdezték, hogy minden rendben van-e.
Hát persze hogy minden rendben volt.
Végre teljesen átadhattam magam a lazulásnak, a zenének, a sörnek, és egy-két helybelivel is beszédbe elegyedtem a számok közötti szünetekben. Na ők igazán tündériek voltak.

Aztán eljött a 6 óra és a zenekar eljátszotta az utolsó dalt.
Én is szedelőzködni kezdtem, és új beszélgetőtársaim ekkor megkérdezték (mivel mostmár nem kellett átkiabálni a hangfalat) hogy tetszett a zene, a város, jól éreztem-e magam, honnan jöttem, jövök-e újra és azon melegében meg is invitáltak a következő hétvégére.
Hát komolyan meg kellett őket zabálni!

Egy biztos: ide, a városba és a pubba egyaránt, legalább egyszer még mindenképpen visszatérek. De ha lehet, akkor inkább többször.



2012. április 15., vasárnap

Heti nagyon színes


Amilyen rövid volt ez a hét, annyira volt tele a tököm vele. Meg nem csak az.

Egy keddnek álcázott hétfővel kezdtünk, és bár egy múlt havi team briefingen azt mondták, hogy az április nagyon busy lesz, ez most pont nem látszott, mert kedden a fiúkat (zömében a lengyel különítményt) küldték haza hamarabb, szerdán meg a lehányokat plusz az egyetlen angolt.
Bevallom ez nekem most jól is jött, mert legalább soron kívül elintézhettem a bevásárlást, és hogy ez milyen jól jött, azt csak pénteken (meg a hétvégén) tudtam igazán értékelni.

Csütörtökön az előző két nap után bősz imádkozással kezdtük a napot, miszerint mindennapi, műszak végéig kitartó megrendeléseinket add meg nekünk kedves planning team odafent az irodában...
De a munkaszervezés még mindig nem a cég erőssége.
A nap túlnyomó részében már minden bajunk volt, nem győztük húzni az időt, mert a megrendelések épp csak csurrantak-cseppentek. A lajhárok hozzánk képest kapkodó idegbolondok voltak.
Már-már félő volt, hogy aznap is hazasétál pár ember... amikor is hirtelen, mint derült égből villámcsapás, naná, hogy a nap végefelé, Saint A. az irodából megjelent egy nagy adag 9 napos megrendeléssel, plusz a hozzá tartozó nem dekorálandó cuccok listájával...
Hát azt a kapkodást nem tudom leírni, amit az utolsó 2-3 órában leműveltünk, de még a seggünkről is folyt a víz.
Szinte törvényszerű volt, hogy nem tudjuk befejezni, pedig a rendelkezésünkre álló kis időben minden külön megrendeléshez minimum 2 raklapot megpakoltunk fejenként, a gyártás legnagyobb "örömére".
Szorgalmasan írkáltuk tehát a papírokat a raklapokra, miszerint "PLEASE FINISH!". Ezt meg a morning shift legnagyobb örömére.

Előrebocsátom, hogy péntek 13-ban márpedig nem hiszek!
A történtek ellenére sem, mert úgy gondolom, hogy ez bármikor máskor megeshetett volna velem.
A nap egyébként jól indult, kivételesen elsőre sikerült magamévá tennem egy rendesen működő szkennert (hogy akksit cserélni kellett menet közben, az már normális), odafent is volt mit csinálni, és jól is haladtunk.
Aztán az első szünet után elkezdett görcsölni a gyomrom. :(
Ezt követően hol a hideg rázott, hol az izzadtság vert ki, és a második szünetre már a fejem is kezdett fájni.
Mint később kiderült, ezzel nem csak én voltam így.
Mikor hiába vártam szünetre az uncsitesót, rálestem a telefonomra, és ott már várt az sms, hogy ő köszöni, már otthon haldoklik, műszak után találkozunk.
Kicsit viccelődve megjegyeztem, nehogy hamarabb legyen az a viszontlátás, mert én sem vagyok jól.
Megvitattuk, hogy ételmérgezés biztosan nem lehet, hiszen még csak véletlenül sem esszük ugyanazt, kölcsönösen jobbulást kívántunk egymásnak, aztán véget ért a szünet és mentem vissza dolgozni.
A jobbulás nekem nem jött be, helyette elkezdett fájni minden porcikám és a hányinger is megkörnyékezett.
Nem sokkal a harmadik szünet előtt dobtam is egy rókát a slóziba, ami átmenetileg hozott némi enyhülést.
Igaz azt nem tudtam eldönteni, hogy a tevékenységlistámra hogy vezessem fel az ezzel töltött kb 10 percet, amíg nem dolgozott a szkennerem. Végül úgy döntöttem, hogy mégiscsak jobban néz ki az, hogy raklapokat meg ládákat húzgáltam A-ból B-be, mint az, hogy throwing up in the loo.
Bár ennyi erővel beírhattam volna a rókavadászatot is, mert az átmeneti jobbulást egy még randább visszaesés követte, és fél órával műszak vége előtt bedobtam a törölközőt.
A teamleader rendes volt, azonnal hazaengedett, megkérdezte, hogy tudnak-e értem jönni, és még a szkenneremet is otthagyhattam nála, mert a super asztaláig már nemigen bírtam volna összeesés nélkül elsétálni.
Útban kifele azért pont sikerült összetalálkoznom Gary superrel és a tekintetéből ítélve mocsok szarul festhettem, valszeg nem sok hiányzott hozzá, hogy ki ne támogasson a transzportomig. Az ő fejében is megfordult, hogy uncsitesóval valami rosszat ehettünk, de mondtam neki, hogy az esélytelen, ez sokkal inkább valami jóféle hányós-fosós vírus.

Otthon aztán egy gyors zuhany után azonnal ágyba menekültem, és az éjszakát uncsitesóval felváltva a wc-n töltöttük. Ki ezért, ki azért.
Neki egyszerűbb volt, én viszont nem mindig tudtam eldönteni, hogy éppen melyik felemmel lenne szerencsésebb a fajansz felé fordulni.
Jobb ha tudjátok, hogy epét hányni rohadt szar, az ellenségemnek sem kívánom.
Nagyon reméltem, hogy nem tart sokáig, mert a legutóbbi ilyen vírusnál kórházban kötöttem ki, infúzión. De az még otthon volt, és bevallom az ittenit nem szeretném kipróbálni.
Szerencsére szombat reggelre már jobb volt a helyzet, de a napot inkább az ágyban töltöttem, időnként meg-megborulva, nagyokat izzadva, teázgatva, ezért az aznapi pilatest kénytelen voltam lemondani. :D (hogy még ilyenkor is ezen jár az eszem, mi?!)

Egy jó tanács: hányás-hányinger esetén a legtutibb "kezelés" egy kis pohár kóla (bármilyen) kortyonként elfogyasztva.
Nyugtatja a gyomrot, a cukortartalma pedig megakadályozza a kiszáradást.
Nem tudom miért, úgyhogy ezt ne is kérdezzétek, viszont működik.

Estére már minden szinte normális volt, még egy szelet pirítóst is be mertem vállalni, és végigálltam a Britain's Got Talent adásának azt a részét, amiben pont egy magyar akrobatikus kosárlabda csoport kápráztatta el a nagyérdeműt és a zsűrit, Simon Cowell-el az élen.
És továbbjutottak a következő körbe!





És ha már testedzés...
Csütörtökön megtudtuk milyen is az a Legs Bums and Tums, amit nem Steve csinál.
Hát azt kell mondjam, hogy ez a class egy definetely NO GO!

Az a csaj csinálja, aki anno a zumbát is tartotta és már akkor sem volt szimpatikus.
Az óráról megint késett 10 percet, ami egy 45 perces óránál azért némileg necces. És még akkor sem azon volt, hogy minél előbb beálljon és kezdjünk, hanem még elcseverészett az egyik csajjal, meg a bocsánatkérés is elmaradt a késésért, ami azért szerintem kb alap.
Maga az óra pedig katasztrófa. Ettől Steve milliószor jobbat rögtönzött, és bár akkor is remegős lábakkal távoztunk, izomlázon kívül más bajunk nem lett.
Ezúttal, valszeg a megfelelő bemelegítés hiánya miatt, a Nicki nevezetű rettenetnek köszönhetően a percen elszállt a térdem, és aznap estére úgy bedagadt, mint a parancsolat.
Másnap Body Attack-en találkoztam egy másik résztvevővel, és ő hasonlóan nyilatkozott az elszenvedett óráról, miszerint soha többet. Szóval ez már 3 ember mínusz rögtön az első órát követően.
Nicki... rosszul csinálod!

2012. április 14., szombat

Glasgow 2. nap

Bocsi, hogy ilyen sokáig tartott, de egyrészt töméntelen mennyiségű kép között kellett válogatnom, másrészt sűrű volt a hét egy nagyon genyó péntek 13-mal megfejelve. A következő bejegyzésben majd részletezem, aztán majd jelentkezek a glasgow-i harmadik és negyedik nap történéseivel is.


És akkor a második nap.
A szállás még mindig szuper, persze a szőrszálhasogatók biztosan találnának kifogásolnivalót, de én nem tartozom közéjük.
Főleg a full schottish breakfast után, ami benne van a szoba árában.
Kellett is, hogy teli hassal indulhassak Glasgow bevételére.
Bevallom először fogalmam sem volt hol kéne kezdeni.
Viszont első nap este csekkoltam az e-mailem, ahova a hostelbookers.com (rajtuk keresztül foglaltam a szobát) kedves customer supportja küldött pár ajánlatot, ha nem tudnék mit csinálni ebben a gyönyörű városban.
Bár alapból jobb szeretek a saját fejem után menni, most mégis befizettem az úgynevezett Hop On, HopOff turistabuszra.
Soha jobb döntést.
11 fontért két napos jegyet lehet venni, korlátlan használattal, kedvem szerint szállhattam fel és le a különböző megállóknál, aszerint hogy mit szerettem volna közelebbről szemrevételezni. (és ha megtartom a jegyet, akkor a következő, itt vagy bármely más városban elkövetendő városnézéskor 10 % kedvezményt kapok a jegy árából)
Először azért végigültem a teljes túrát, hogy egy kis helyismeretet szerezzek. Meg az idegenvezető is szenzációs kommentárt nyomott. Itt-ott azért jobban oda kellett figyeljek, mert a skót akcentus valami hihetetlen csavaros, a lancashire-iek elbújhatnak mellettük.

A túra a Georges Square-en kezdődött, és bár még sosem jártam itt ezelőtt, azonnal idetaláltam minden kérdezősködés nélkül.

 "Glasgow Eye", Georges Square részlet és a túrabusz.

Nos a város maga teljesen más, mint amit Prestonban megszoktam.
Nyoma sincs az alacsony belmagasságú könnyűszerkezetes angol bungalóknak.
Itt kérem kőből építkeznek, nem is akárhogy.
És a városkép is sokkal inkább európai, ahogy azt az "alien driver" (köszönjük Hadházi Laci :D ) is megjegyezte, különös egyvelege a réginek és az újnak. Már-már otthon éreztem magam. Kb mint Pest, csak tisztább. :D
A látnivalók meg... hát a bőség zavara erősen bejátszott.
A most következő képek már a második körben készültek, az elsőben csak a számat tátottam.

 Toronyóra lánc nélkül.


Doulton szökőkút a People's Palace előtt a Glasgow Green parkban.
Ez a világ legnagyobb terrakotta  szökőkútja.
A Glasgow Green pedig a város legrégebbi parkja, itt szoktak mindenféle rendezvényeket, pl koncerteket rendezni.



People's Palace és Winter Gardens elölről.


Ugyanaz hátulról.


A Skót TV székháza. Itt már átmentünk a folyó túloldalára a Ferde hídon.



A felirat árulkodik, helyileg közvetlenül a Skót Tv mellett.




A fémbuborék egy hiper-szuper 3D-s mozit rejt. Közvetlen szomszédságában a Glasgow Science Centre, a helyi Csodák Palotája.



Itt épp kint "csodálkoztak".



A helyre kis gőzös az egyetlen olyan hajó, amelyik még kifut innen a tengerre. Mikor nem rohangál, akkor a Science Centre mellett parkol.



 
Visszatértünk a folyó innenső oldalára. Az épület az Exhibition Centre, a helyiek a Tobzoska nevet ragasztották rá a formája miatt. Funkcióját tekintve kiállító és konferencia központ. Látogatásomkor épp cheerleaderek szállták meg.



Az Exhibition Centre mellett épp bazi nagy építkezés folyik. Új épülettel bővítik a SECC nevezetű sport és koncert komplexumot. Ő lesz a Hydro. Impozáns...

Menet közben sikerült eldöntenem, hogy a Riverside Museum-ot és a közvetlenül mellette található Tall Ship-et fogom megnézni közelebbről, mert ezeket volt a legnehezebb gyalogláb megközelíteni.

A Riverside Museum fura épülete.


Mivel egy teljes kör a busszal kis híján két óra hossza, és majd csak ezután csüccsentem fel a következő körre, mire a múzeumig értünk már eléggé éhes voltam, ezért kezdésnek bevertem egy bazi nagy húspogácsával betöltött hamburgert. Úgy is hívták, hogy Rolls Royce. Az adag ennek megfelelő volt. :D
Aztán megindultam a hajó felé.

A Glenlee. Hát nem gyönyörű?



 Az orrdísz hölgye.



 Kilátás a fedélzetre a hajóorrból.
Keresztül-kasul be lehetett barangolni. Éltem is a lehetőséggel.
Kiderült, hogy ha a hidakat imádom, akkor a hajókba egyenesen szerelmes vagyok.



A hajóács birodalma.



A hajó kórházszobája.



Keresd a hibát. Nem, nem a tűzoltó készülék az.



Na megvan? :D



Legénységi háló. Itt pihiztek a szolgálatban lévő matrózok.
A képen fellelhető patkányok a dekoráció részét képezik.



Hajókonyha.



A hajó igencsak interaktív volt. A kis matrózok lelkesen sikálták a fedélzetet.



Ezt a részt nem tudtam hova tenni, mindenesetre innen nyílt a lejárat a fedélközbe.



Az előbbi képnél említett lejárat.



Fedélköz, nyílással a rakodótérbe. A hajó tatja alatt ( a kép nagyon hátterében), mi más, kávézó működik.



A nem szolgálatban lévő matrózok "hálója". Vagy valami hasonló.



Gyakorló fedélzet. Itt tanítgatták az újoncokat.



Haladok a hajó orra felé.



A rakodást segítő kézi-készülékek mellett a hajó eredeti ivóvíz tartályai láthatók.



Következő állomás: gépház.



Rakodótér kis rakodómunkásokkal. :D



Ejj, ezek a huncut matrózok... :D
(Egyébként a kávézó tulajdona.)




Fedélköz másik szögből.



Poop cabin. Itt lakik a kapitány. Meg az első tiszt. Meg a második. Meg a tisztjelöltek.



A tisztjelöltek szállása. A "tetem" az alsó ágyon a frászt hozta rám. :D




Na az már ott a kapitány felségterülete.



A kapitány kabinja.



A kapitány fürdőszobája.



És a kapitánynak még konyhából is saját jár. Persze nem ő konyházott, hanem a steward.



Az első tiszt kabinja. Úgy látszik nagyon ráért, például rajzolgatni, meg macskázni. A cicc természetesen nem igazi, de nagyon élethű.



Térkép szoba.



Ködkürt. Naná, hogy az összes gyerek kipróbálta...



Az volt a fiókra írva, hogy open. Hát én kiopentem, mert szófogadó nagylány vagyok. Ezt találtam benne. Sajnos nem kincses térkép.



Tat kormánykerékkel.



Ilyen vastag lánccal van kikötve, nehogy ellopják... :D

Természetesen sokkal, de sokkal több kép készült, hiszen legalább 2 és fél órát csavarogtam a Glenlee-n.  És még legalább ennyit el tudtam volna még nézelődni, de úgy éreztem ideje kikötni, hiszen a múzeumban még nem is voltam.
Nem volt könnyű búcsút venni, szal mostmár majdnem biztosra vehető, hogy előző életemben valami angol (vagy skót) matróz lehettem. Így már érthető miért vagyok annyira odáig a Karib tenger kalózai című opuszért. :D

Végül azért csak lekeveredtem a hajóról és vissza-vissza nézegetve besétáltam a múzeumba... ahol végképp elállt az összes szavam, a lélegzetemmel együtt.
Hát minden ez, csak nem szokványos múzeum.A képek egyszerűen képtelenek átadni azt a feelinget, amit a kiállítási "tárgyak" közt sétálva érez az ember. Itt ezért nem is fényképeztem túl sokat, mert ha egyszer belelendültem volna, akkor meg sem állok míg be nem telik a 4 gigás memóriakártya.
Meg rendesen megkörnyékezett a lelkiismeretfurdalás is.
Nem tudtam másra gondolni, mint arra, hogy a kölyök mennyire élvezné ezt, és olyan rossz volt, hogy nincs velem. Hogy én láthatom, ő meg nem.
Úgyhogy fogadalmat tettem, hogy mindenképpen el fogom hozni ide. Mert ezt muszáj látnia!



És ezek sem matchboxok...



Volt itt kérem minden a lóvontatta "villamostól" kezdve a biciklin keresztül vonatig minden, és még attól is sokkal de sokkal több. Szerintem egy nap nem elég rá, hogy mindet rendesen meg tudjon nézni az ember.
Ezért aztán ki is menekültem hirtelen, mert rájöttem, hogy a lehetetlenre vállalkoztam.
Meg aztán jött az utolsó túrabusz is és jó lett volna elkapni. :)

A buszon ülve elgondolkodtam, hogy mi is legyen a következő állomás. A választék még mindig gondolkodóba ejtett.
Kelvingrove Museum



CineWorld. Európa legmagasabb mozikomplexuma.

A vicc egyébként, hogy leginkább a katedrálist és az úgynevezett Necropolist szerettem volna megnézni bejárni, aztán végül pont ennek a kettőnek nem voltam a közelében sem... Úgyhogy azokat megtartottam legközelebbre. :D
Helyette már megint a folyó mellett a Glasgow Greenben kötöttem ki.

Vadlibák. Nem nagyon zavartatták magukat, ha egyszer csendespihenő, akkor csendespihenő.



Lovasrendőrök a parkban. 
A pofám leszakadt mikor meghallottam a hátam mögött a paták kopogását.

Sajnos megint kezdett erősen esteledni, a gyomrom meg korogni, ezért visszaindultam a belvárosba, hogy még nyitva találjam a fish and chips-est. Kövezzetek meg, de nekem bejön az ecetes változat is. (meg az angol kolbász, a nevezetes sausage, meg a porridge)
Útközben  ilyeneket láttam:


Modern művészetek múzeuma. Erre lehet, hogy kiírás nélkül is rájöttem volna. :D

Maga az épület valaha templom volt. Itt újrahasznosítják őket. Vagy múzeumot csinálnak belőlük, vagy éttermet, sőt van amelyikben szórakozóhely működik.
Bírom a kreativitásukat.


Város a városban: Merchant City, a kereskedők városrésze, úgyis, mint üzleti negyed.


Kedvenc szobrom a Buchanan Bus Station előtt.

Arra figyelmeztet, hogy az idő szalad, de mi lehetőleg ne szaladjunk a buszunk után, hanem legyünk a pályaudvaron időben. :D

Hát nagyjából ez történt a második napon. A fish and chips isteni volt, főleg itteni módra, a sétálóutca kellős közepén elfogyasztva. 
Na jó, hagytam belőle későbbre is, mert single adag létére igencsak bőséges mérettel rendelkezett mindkét összetevője.