2011. március 30., szerda

A mai felhozatal



Bár ezt nem szoktam külön leírni, attól én még minden reggel az álláshirdetésekkel kezdek.


Elsőként az emilfiókban csekkolom az állásportálos értesítéseket (és kellemeseket kuncogok a gorillás hírleveleken, ha olyan is jött).
Itt általában nem szokott nagy meglepetés érni, ma sem történt ilyesmi.
IT cég hatvan hirdetéssel, de hétről hétre (vagy talán napról napra?) ugyanazokkal.
Az előbb említetteket a toborzó(k) is közszemlére teszi(k) duplán, csak nem köti(k) az orrunkra a megbízó cég kilétét.
Sok értelme van, mondhatom... :/
De tény, hogy így tényleg baromi soknak tűnik.


A következő állomás az nfsz honlapja.
Na itt szoktak érdekes dolgok lenni, egyikbe másikba olykor bele is szerelmesedem... és igen, itt jön közbe a DE. 
Ugyanis itt legtöbbször megváltozott munkaképességű munkavállalókat keresnek.

Ha véletlenül mégsem, akkor meg olyan univerzális alkalmazottat szeretnének, aki egy személyben kereskedelmi asszisztens (lehetőleg külkereskedelmi), könyvelő, bérszámfejtő, titkárnő, menedzser és még a számítógéphez is ért.
Csak bennem merül fel a kérdés, hogy az ilyen minek kezd vállalkozásba?

Mielőtt szó érné a ház elejét, hogy ugyan miért bojkottálom a fizikai melót, nos azok nem azért nem jöhetnek szóba, mert nem csinálnám meg, hanem azért mert egyszerűen nem értek hozzájuk.
De már gondoltam rá, hogy legközelebb traktorosnak vagy villanyszerelőnek képezzem át magam. Esetleg kőművesnek.

Ami a betanított vagy segédmunkákat illeti, azokhoz túlképzett vagyok. Nem szerintem. Szerintük.
Nem is értem, most akkor munkást akarnak vagy kifogásokat keresni?
Túl azon, hogy három hónap, de legkésőbb a tartósan munkanélküli alkalmazásáért járó dotáció lejárta után úgyis lapátra tesznek, természetesen mélységes tisztelet a kivételeknek.
Hogy erősítsem a szabályt, ma két olyan állás lehetőség akadt a horgomra, aminek utánajárok.


Ezután körsétát teszek a környékbeli cégek, intézmények honlapjain a csak ott meghirdetett állások után nézelődve.
Ma ezeken a site-okon nem találtam semmi érdemlegeset... na jó, talán egyet, amit még megfontolás tárgyává tettem, mert egyrészt nem helyben van, másrészt erkölcsi bizonyítvány szükséges hozzá, ami nem két fillér.
Kérdés tehát, hogy megéri-e belefeccölni időt, de főleg pénzt abból a kevésből, ami van, ha tudván tudom, hogy minden valószínűség szerint minimum 100-an jelentkeznek majd rá, nekem meg messze több van 8 általánosnál.

Szóval állást keresni több szempontból sem egyszerű.


Hogy a kritikáknak elébe menjek, a fent leírt folyamat csupán a napi rutin, ez az, amit minden nap megteszek azért, hogy végre újra a dolgozók táborát erősítsem.

Alkalomadtán ismerősöktől sem restellek érdeklődni, hogy nem tudnak-e valamit, ez nem is olyan nehéz, mert általában az első kérdések közt szerepel a "dolgozol most?"

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy legtöbbször egy cipőben járunk, vagy éppen rendesen rezgőléces az ő helyzetük is.
Hát na, nincs ezen mit szépíteni, az ismeretségi köröm ugyanolyan csóringer, mint jómagam. :D


2011. március 28., hétfő

On

Mert ebben a hónapban kicsit többet voltam off, mint szerettem volna.

Emiatt úgy tűnhet, mintha valójában nem is azon volnék ezerrel, hogy munkát találjak és csak a kifogásokat keresem. Meg belekötök mindenbe, osztom az észt és válogatok.

Kedves emberektől, akik talán még az életben nem kóstoltak bele ebbe az "életérzésbe", a magamfajta mindig megkapja, hogy valójában annyi meló van, mint a szemét és csak az munkanélküli, aki nem is akar dolgozni.
És persze azt is megmondják, hogy mit kéne csinálnunk, ha tényleg dolgozni akarunk.
Pl el kéne vállalnunk alantasabb munkákat is, mint MacDonalds, multiban polcfeltöltés, szórólapozás, takarítás, és még folytathatnám a sort.

Az igazság ellenben az, hogy bár úgy tűnik kényelmesen turizhatnék az állások közt, egész egyszerűen alig találok olyan álláshirdetést, amit meg lehetne pályázni.

Errefele minden dugig van az itteni IT cég meghirdetett pozícióival, (és szinte semmi mással) és fura módon hónapról hónapra ugyanazokkal. 
Ha valaki tudja a megfejtést, tegye már közkinccsé, mert én, józan paraszti ésszel fel nem foghatom mire jó ez.

A MacD-nél szóba se állnak velem.

A multis polcfeltöltésre inkább alkalmazzák a diákokat, mert ők olcsóbbak, szórólap dettó.

A takarításhoz már legutóbb is "protekció" kellett.


Ha valami véletlen folytán mégis behívnak interjúra egy "alantasabb" munkára, akkor általában jön az, hogy túlképzett vagyok, és biztos hamar megpattannék a cégtől, ők pedig hosszú távra keresnek.
Ami végül is tök jó, mert ezek szerint gondolatolvasók, csak kicsit már unom, hogy jobban tudják én mit akarok. 
De ehhez miért kell még önéletrajzot is küldenem?

És lassan már tényleg nem tudom, hogy mikor mit tagadjak le, mert olykor még az érettségit is túlzásnak találják.
Az OKJ-s bizonyítványt viszont kevésnek, láttam már olyan hirdetést, ahol kifejezett óhajként szerepelt, hogy tanfolyamosok ne is próbálkozzanak. 
Pedig nem mindenki dísznek ül végig egy tanfolyamon... mint ahogy a diploma sem takar minden esetben használható tudást.

Szóval mennék én, ha lenne hova.

Arról meg azt hiszem nem én tehetek, hogy az IT cég egy olyan országba helyezte ki a helpdesk supportot, ahol pont nem jellemző a holland, svéd, török, stb. nyelvtudás az angol meg a német mellé.

OK, a gyomromat még trenírozhatnám, és akkor mehetnék edényárusnak (szerintem ezt már úgyis mindenki ismeri), de gyomor ide vagy oda, az én alapelvem, hogy nem teszek mással olyat, amit magammal nem tennék.


2011. március 20., vasárnap

Ha már képzés...

...akkor nézzük meg alaposabban is.

Legátfogóbban azt hiszem az áfsz, jobbanmondva újabban nfsz, (mert egy ideje minden nemzeti, ha kell, ha nem) weboldalán,  illetve a képzéslista.hu-n tájékozódhatunk a kis hazánkban induló tanfolyamokról, képzésekről okj-val, vagy anélkül.

Persze felmerül a kérdés, hogy ez miért utólag jutott eszembe, miért most nézelődök, mikor már úgyis mindegy?

Valójában szó sincs eső után köpönyegről, hiszen a legutóbbi tanfolyamomat is alapos utánajárás előzte meg, nem bekötött szemmel választottam "fegyvert".
De sosem gondoltam volna, hogy még egy igen speciális számtech végzettség birtokában sem leszek elég kelendő.

Ezért aztán kíváncsi lettem, hogy ugyan mégis mi olyat tanulhattam volna, ami még ennél is speciálisabb.
Elképesztő dolgokat találtam, bár piacképességükről nem vagyok egészen meggyőzve.
A teljesség igénye nélkül ki is gyűjtöttem párat, főleg érdekességképpen. Az alább felsorolt tanfolyások a képzéslista.hu-ról származnak, mert az nfsz-nél nem elég nyitottak. XD

Ja igen, egy kis adalék a listához. A kigyűjtött képzések belépő feltétele, legalábbis a képzéslista.hu szerint, elvégzett 8 osztály. (Azt inkább már nem firtatnám, hogy 4 db első és 4 db második osztály felbontásban is ér-e a nevezés)

Szóval lehettem volna...

Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő)
Ennek a tanfolyamnak az érdekessége, hogy az időtartama kereken 2009 év...
(Kedves képzéslista.hu! Nem lenne szükségük egy adatrögzítőre, korrektorra, meósra, aki megjelenés előtt rendesen átnézi a netre fellövendő cuccot? Jó pénzért vállalom.)

Arcfestés, lufi hajtogatás, origami tanfolyam
Hogy erre eddig nem gondoltam?! Kézügyességgel nincs hiba... ha még azt is megmondják, hol van felvétel lufihajthogatóból, már megyek is.

Belovagló
Bevezető az alapokba: A ló. A ló elöl harap, hátul rúg. 
És az isten őrizze a gyanútlan pacikat az olyan emberektől, akiket két hónapos gyorstalpaló után szabadítanak rájuk.

Lovastúra vezető
No comment.

Telefonos és elektronikus ügyfélszolgálati asszisztens
Hümmm... Ki hitte volna, hogy az ilyesmit is tanítják valahol... 
Egy kis ízelítő a tananyagból. 
(A cuccot a Munkahelyi Terror egyik cikkének kommentjei között találtam, egyáltalán nem szimpatikus úriember klaviatúrájából.)

1. Az ügyfél buta, mint a segg. Ha nem lenne ilyen, maga rájött volna mi a gondja, s már rég rájött volna a megoldásra is. Magától, egyedül. Az, hogy nem jött rá, s betelefonált, az azt jelenti, hogy buta, mint a segg. Így tekintsük értelmi fogyatékosnak, pl. sose mondjuk neki azt pl., hogy „tizenháromezer-ötszázhuszonkettő”, mert ez túlmegy képességein, helyette mondjuk azt, hogy „jegyezze fel, legyen szíves, ezeket a számokat: egy – három – öt – kettő – kettő, nem dadogtam, hanem kétszer volt a kettes, most pedig legyen szíves visszaolvasni nekem!”.
 
2. Az ügyfél mindig hazudik. De legjobb esetben is jóhiszeműen téved. Egy szavát se higyjük el, mert az esetek 95 %-ában amit mond, az hülyeség. Minden állítását ellenőrizzük mi magunk. Ha nem tudjuk ott helyben ellenőrizni, mert idő kell hozzá nekünk is, akkor mondjuk azt „Legyen szíves megadni egy Önnek megfelelő időpontot, amikor visszahívhatjuk Önt! Sajnos az Ön által vázolt eset megoldása körültekintő vizsgálatot igényel, ezért sajnos várakoznia kell néhány órát.”, s mindig azt mondjuk, hogy „eset”, sose mondjuk, hogy „probléma”, mert nálunk problémák nincsenek, a problémák csak a hülye ügyfelek fejében vannak!
 
3. Az ügyfélnek sosincs igaza. A régi „A vásárlónak mindig igaza van” mondatot azonnal mindenki felejtse el, mert ez téveszme. Neked, az ügyfélszolgálatosnak van mindig igazad, s nem a szerencsétlen balek ügyfélnek. Azért vettünk fel téged ebbe a munkakörbe, mert kiemelkedsz intelligenciáddal, megoldó képességeddel a hülye ügyfelek sivár tömegéből. Tehát te jobban tudod, s mindig igazad van. Ha véletlenül te mondanál az ügyfélnek valami butaságot – ami reméljük, nem fog gyakran megtörténni, de kezdetben mindenkivel, a legjobbakkal is megesik -, akkor is igazad van, mert neked akkor is magabiztosnak kell lenned, ha hülyeséget mondasz. Aztán ha tényleg hülyeséget mondtál, majd te magad vagy kollégád kijavítja a hibát. De hiba hivatalosan akkor sem történt, az ügyfélnek ilyen esetben azt mondod, hogy „az eltelt idő alatt felmerült új körülmények ismeretében pontosítani szeretnénk előző megjegyzésünket”. 

Ezeken kívül lehettem volna még...
Ezüst-, aranykalászos gazda
(egy talpalatnyi föld is jár hozzá a tanfolyam sikeres elvégzése után?)

Házvezetőnő
(4 hét alatt)

Közéleti beszédíró
(arra mostanában lenne igény, ez tény)

Tanulhattam volna...

Csapatépítést
(Jah, különös figyelemmel Kőműves Kelemen munkásságára)
Konfliktuskezelési tréninget
(Először éles helyzetben csekkoltam volna le az oktató(k) felkészültségét. Ha képesek kezelni egy durva munkahelyi mobbingot, akkor a lovak közé csaphatunk.)

És a személyes kedvenceim...

A Magyar Író Akadémia utolérhetetlen képzései:

Minőségi bulvár mesterkurzus
Szépíró mesterkurzus
Filmrendezők mesterkurzusa (8+4 hét)
Dalszövegíró
Színházi és drámaíró
Bestselleríró

Tudtam!!! Annyira tudtam, hogy rosszul csinálom!

De most megvilágosodtam!

Az irodalmi pályázatokra beküldött dolgaimat azért nem méltatták még válaszra se, mert nem mellékeltem a bestselleríró igazolványom fénymásolatát.

2011. március 14., hétfő

Földrengés Japánban


Előrebocsátom, mivel nem kapcsolódik a blog témájához, nem terveztem róla bejegyzés írását.
De a történések egyre kevésbé "hagynak hidegen".

Szinte SOHA nem szoktam délelőtt tévét nézni!
2011. március 11-én valamiért mégis bekapcsoltam, talán azért, hogy elüssem az időt a fogtündéres kontrollig.
És mire észbekaptam, szinte az elejétől néztem végig a CNN-en Japán északkeleti partjainak pusztulását.
Pont úgy, mint 2001. szeptember 11-én a WTC ikertornyainak összeomlását.
Véletlen? Talán.
Akkor azt hittem filmet forgatnak.

Most pénteken ez már meg sem fordult a fejemben, csak elszörnyedve néztem a képeket, ahogy hajókat, autókat, házakat sodor magával a szökőár.

És bevallom, amennyire szorítottam nekik, legalább annyira örültem, hogy én ide születtem, legyen itt bármilyen kilátástalan is a helyzet.
Valójában az ottani események tükrében nekünk fogalmunk sem lehet arról, milyen is a valódi kilátástalanság.

A fő földrengést, a 8,9-est, ami a cunamit is okozta, még sok száz utórengés követte, nem kímélve az amúgy is feldúlt szigetországot. Atomerőművek sérültek meg, még nagyobb veszélybe sodorva a környéket. És még mindig nem látják a végét, mert már a nyugati partról is 7-es erősségű földrengést jelentettek, ráadásul délen egy vulkán is úgy gondolta, hogy beszáll a buliba.

Szerencsére az egész világ azonnal a segítségükre sietett, de legalábbis együttérzését fejezte ki, mint most én.
Remélem hamarosan javul a helyzet ahelyett, hogy romlana.

És hogy annak is legyen némi elképzelése az ottani helyzetről, aki nem jut CNN-hez, íme egy videó.
Egy civil készítette egy utórengés alkalmával Chiba városában, ahol egy olajfinomító is kigyulladt.
Nem tudom én mit tettem volna a helyében. Valószínűleg meg sem álltam volna a legközelebbi repülőtérig. 

Ezen a videón nincs szökőár, nincs hosszú percekig tartó rázkódás vagy sikoltozás. 
Ezen a videón nincs más, csak üvöltő némaság, és dermesztő, jeges rémület.



2011. március 13., vasárnap

Levelet kaptam


De ezúttal nem virtuálisat.
Ettől függetlenül még sabloncucc és inkább a minőségirányítás miatt küldték, nem pedig azért, mert olyan marhára érdekelné őket mi is van velem.

Ők az a képzőintézmény, ahol legutóbb tanultam, és most Hallgatók nyomon követése címszóval kérdőívet kaptam.

Íme a privát használatú verzió:

Tisztelt Draco!

Ön sikeresen elvégezte intézményünkben a Hivatásos MP3 és AVI letöltő- és nézegető képzési programot. (Egyébként tényleg sikeresen, 92%-os a bizonyítványom!)
Az alábbi kérdések célja annak felmérése, hogy az itt megszerzett ismeretek javították-e esélyeit a munkaerőpiacon.
Nos, nem, mert ahhoz nem a szakmát kellett volna tanulnunk, hanem a hányinger nélkül történő csontig benyalást.
Jogi kitételek, bla-bla-bla...

Ezután következett a 9 kérdés, igen, nem, illetve so-so válaszlehetőségekkel, ezért a kérdéssor végén megkértek, hogy indokoljam a válaszaimat.

1. Amennyiben a tanfolyam előtt nem volt munkahelye, sikerült elhelyezkednie?
Nem. Ezen sajnos nincs mit cifrázni.

2. Amennyiben volt munkahelye...
Azt hiszem ezt a kérdés ugorhatjuk, nemde?

3. A megismert szakterület kapcsolódik a munkaköréhez?
Lásd, első és második kérdésekre adott válaszok.

4. Jelenlegi jövedelme magasabb, mint a képzést megelőzően elért jövedelme?
A segély jövedelemnek számít, vagy csak pofabefogós alamizsnának?

5. Hasznosítja a képzés során szerzett ismereteket?
Na végre egy értelmes kérdés!
Igen, nagyon is hasznosítom! Tanfolyam előtt napokat, olykor heteket voltam kénytelen udvarolni a környékemen fellelhető informatikusoknak, ha lesántultak a bitek a pc-ben.
Most engem hívnak hasonló esetben, csak én nem kéretem magam, és még onlány is képes vagyok levezényelni egy hibaelhárítást.

6. Eddig tapasztalatai szerint elengedő, gyakorlatban jól alkalmazható ismereteket szerzett a képzés során?
Tapasztalataimat lásd egy kérdéssel fentebb. Problémát csak az okoz, hogyan tagadjam le, ha olyan helyre pályázok, ahova nem szükséges ennyi ész :D

7. Szeretne-e további képzéseken részt venni?
Fogós kérdés. Mert persze, hogy igen. Ha valaki, hát én tényleg komolyan gondolom az élethosszig tartó tanulást. Az igazi kérdés az, hogy : De miből?
Ergo a válasz mégis inkább nem, mert ismét jó alapot kaptam ahhoz, hogy autodidakta módon menjek tovább... ahogy szoktam.

8. Amennyiben igen, kéri-e, hogy hasonló jellegű képzéseinkről tájékoztassuk?
Visszatérhetnénk erre akkor, amikor már fussa rá?

9. Igénybe venné-e munkatársaink további segítségét az álláskeresésben (önéletrajzírás, pályázatkészítés, stb.)
Nem lenne fair tőlem, de tényleg. Mert nem ők segítenének nekem, hanem én tartanék továbbképzést nekik. Bár mondjuk ha rendesen fizetnek érte, lehet róla szó.

Végezetül az aláírásos engedélyemet kérték, hogy ha a végzettségemhez passzoló állásajánlat érkezik, akkor tájékoztathatnak-é róla.
Bár nem értem miért pont a képzőközpontba érkezne állásajánlat, de ne kíméljetek gyerekek, engedély megadva.


2011. március 12., szombat

Minden rosszban van valami jó

A cím több szempontból is igaz az elmúlt hetemre.

Most például külön jó, hogy még nem dolgozok, mert több, mint biztos, hogy táppénzen kötöttem volna ki. Vagy betegszabin. Vagy micsodán.
(Baromi rutinos vagyok ám ebben :D  Innen is látszik, hogy nem sokszor voltam még ilyesmin eddigi munkahelyeimről.)

Az is jó, hogy szerintem az enyém a világ legjobb fogorvosa, akit én kedvesen csak fogtündérnek hívok, mert nélküle biztosan a szájsebészeten kötöttem volna ki.

És végül az is jó, hogy ma egy hete letört egy fogam.


Akkor most feloldom a paradoxonokat.

Rossz, hogy letört a fogam, de ez azért jó mégis, mert így nem húzhattam tovább a régóta esedékes vizitet a fogtündéremnél.
Rossz, hogy fogtündérhez kell menni, mert sokba kerül, viszont meg is dolgozik érte, ellenben a körzeti kontárral, aki ingyenes, viszont rendre íny alá töri a fogat és grátisz meglátogathatom a szájsebészetet is.
Rossz, hogy nem egy, hanem rögtön két fogamat kellett kihúzni (a doki meg is izzadt vele rendesen), de így legalább még időben el lettek kapva, mielőtt valami komolyabb bibit okoztak volna. (és már erősen készültek rá)

A beavatkozás következményeként szert tettem két napnyi lájtos szájzárra (ki próbált már szívószállal tűzforró kávét inni? vagy csak én vagyok ennyire függő?), és kb 3 napig a bolygatott arcfelem erősen hajazott Ron Perlman-re.

De azt hiszem engem aligha kértek volna fel Hellboy szerepére. :D

2011. március 7., hétfő

Önéletrajz, kicsit másként

Erre az oldalra, jobbanmondva kifejezetten erre a bejegyzésre mindenképpen érdemes vetni egy pillantást (vagy akár kettőt is).

A kattintáshoz kedvcsinálóként csak annyit, hogy igencsak érdekes formátumú önéletrajzok csodálhatók meg a bejegyzésben.

Kíváncsi lennék mit szólnának bármelyikhez az itthoni HRettenetesek.

Nekünk, itthonlevőknek viszont jó szórakozás lehet összerakni egy-egy ilyet, gyakorlásnak se utolsó, és ha elég merészek vagyunk, talán még el is küldhetünk belőlük, hiszen sosem tudni, mitől döglik a légy.

A blog-gazda egyszerűbb, de nem annyira közkeletű cv-mintákhoz is mellékel egy linket, ami szintén jól jöhet frissítésként az itthon elérhetőek után, angolosok előnyben. (gorilla pedig bekaphatja, mert odakint is cv-nek hívják!)

Kellemes mazsolázást Mindenkinek! ;)





2011. március 3., csütörtök

Egy kis off...

... ami azért sokaknak hasznos lehet.


Te tudsz takarítani?
Biztos?
Vagy csak azt hiszed, hogy tudsz, mint én ? :D

Ha még sosem szerettél volna egy kibiztosított kézigránátot hajítani a lakásod valamelyik helyiségébe, akkor ez a bejegyzés nem Neked szól, felesleges tovább olvasdnod.

De ha csak egyszer is fordultál már ki minimum kínhörögve egy szobából, akkor e bejegyzés erejéig tarts velem, aztán majd eldöntöd, hogyan tovább.

Naszóval, talán furcsa, hogy pont én vetem fel ezt a témát, hiszen szigorúan véve kétszer is dolgoztam már takarítói minőségben. 
És sosem volt gond a munkámmal!
Persze a melóhelyeken megmutatták, betanították, hogy mit, mivel, hogyan, mikor és mi után érdemes csinálni ahhoz, hogy haladjak.

A házimunkázásba azonban - úgy is, mint második műszak, de úgy is, mint itthon „láblógató” - sajnos mindig beletört a fogam.
Valahogy sosem tudtam, hogy hol kéne megfogni a végét. 
Ha megfogtam, akkor 5 perc múlva már semmi látszatja nem volt. 
Az otthon "rendszeresített" kampányszerű, hirtelen felindulásból elkövetett, takarításnak nevezett felfordulás pedig még kevésbé volt a szívem csücske (bocs anyu :D).
Legtöbbször meggyőztem magam, hogy ugye :  
a lakás van értem, nem pedig fordítva
valamint :  
a zseni átlátja a káoszt.
Káosz pedig termelődött rendesen.
Ettől függetlenül képes voltam magam halálra idegelni azon, hogy sosincs időm semmire, mert már megint tiszta kupi minden.
De mindig került egy Leszarom tabletta, amit végszükség esetén bevehettem.
Viszont mikor már az én szerelmetes gyermekemen is kezdtek elhatalmasodni a káoszozás jelei
reggeli: 
"komámasszony, hol a kulcsom" nevezetű társasjáték, sűrű szentségeléssel fűszerezve;
fiam öltözzél/egyél/stb. már, mert elkésel az iskolából;
késő délutáni: 
"ja ebből még házi van", illetve
"anya, holnapra venni kéne egy rézfánfütyülőt";
és a valszeg szintén sokak által ismert esti: 
fél lábon ugrálós-csujogatós "már megint szerteszét hagytad a legód"
"már megint nem pakoltál be holnapra!"
meg a "mennyéééé má' aludni!",  
akkor azt mondtam, hogy ácsi, netovább! Ennek már a fele se tréfa!

Magammal még csak-csak elszámolok, de a csepp emberért ezen a téren is felelősséggel tartozok, így hát elkezdtem vért izzadni.
Aminek a vége természetesen ideig-óráig tartó rend lett, de ettől még simán elfeledkeztem/tünk határidőkről, fontos dolgokról, ráadásul még a hétvégéink is „elszaródtak”.

Már teljesen feladtam a reményt, hogy belőlem valaha is rendes háziasszony lesz, mikor teljesen véletlenül (véletlenek amúgy nincsenek, de ez tényleg úgy jött, mint derült égből villám, csak más :D), rátaláltam egy weboldalra, a weboldalon pedig rengeteg, számomra is tökéletesen adaptálható tanácsra, valamint egy nagyszerűen az itthoni viszonyokhoz igazított programra, amiről első olvasás után azt gondoltam, hogy ez nekem lett kitalálva.
Sokadik átolvasás után is úgy gondoltam, hogy nekem lett kitalálva, ezért aztán az eredeti bejegyzésekhez képest 1 egész éves késéssel nekiláttam a lépésről-lépésre feladatoknak.

És az eredmény : fergeteges siker!

A program egy utolérhetetlenül tökéletes how-to a magamféle káoszmenedzsereknek.

Tanítómesteremről, aki mindezt elérhetővé tette számomra, már tettem említést ezen az oldalon, a link-szekciómban is szerepel a konkrét programra (FlyLady) mutató hivatkozás.
Azért érdemes ám alaposabban is körülnézni az oldalán, mert a takarításon kívül még sok minden máshoz is hasznos tippekkel szolgál.

És itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amiért ez a bejegyzés megszületett.
Sorry a hosszú bevezetőért, de azt hiszem nem árt, ha megmutatom honnan is indultam.

Tehát ez az off bejegyzés azért készült, mert az oldal tulajdonosa, akit nem tudok elégszer érdeme szerint méltatni, gondolatolvasó.
Mintha csak megérezte volna, hogy a sikeresen elsajátított rutinok után némileg elakadtam a hogyan továbbot illetően, és úgy döntött, hogy a program szintentartás részéből újrázzunk egyet közösen, csak hogy ráérezzünk az ízére.  

Zónázzunk! címmel még február végén elindította a kezdeményezést, amihez elég gyorsan elég sokan csatlakoztak, többek közt jómagam is (és mélyen szégyellem, amiért még csak most jutottam odáig, hogy ezt közkinccsé tegyem).

Csatlakozni szerintem sohasem késő, az előny, ami általa szerezhető, megfizethetetlen, a lakás érezhetően fellélegzik, és mi is, ahogy a sok lom ajtón kívül kerül. Még ránézni is teljesen más érzés.

Merem állítani, hogy munka mellett külön áldás egy ilyen útmutató.

Nekünk, kényszerből itthon láblógázóknak pedig még inkább, mert mire álláshoz jutunk, addigra már nem úgy fogunk a házimunkára tekinteni, mint muszájos második műszakra. Már csak azért sem, mert messze nem lesz olyan hosszú :) és mert 15 percig mindent ki lehet bírni ;)
Ráadásul a mi végtelen napjainkat keretbe is foglalja, hiszen leginkább ilyenkor, itthon ültünkben vagyunk hajlamosak elkényelmesedni, miszerint:
"Ej, ráérünk arra még!"

Nos, szerintem nem érünk rá.

Úgyhogy zónázásra fel, porrongyot emelj, porszívót tölts! Tisztaságra fel! Hajrá!




Via! Nem tudom elégszer megköszönni!